Skialp Julierpass: Piz Surgonda 3196m. a Piz Campagnung 2826m.
06.01.2014Julierpass 2284m je v zime jediným cestným spojítkom St. Moritzu s ostatným Švajčiarskom. To znamená okrem veľkej premávky aj kvalitnú a udržiavanú horskú cestu. V oblasti priesmyku sa nachádza viacero pravidelne pluhovaných parkovísk. Pre skialpinistov je táto oblasť hotovým rajom. Vyveziete sa hore autom, v pohode zaparkujete (zadarmo). Lyže zapnete pred autom a vyberiete sa na niektorú z desiatok túr na všetky svetové strany...
Piz Surgonda 3196m. Veľmi často navštevovaný vrchol s viacerými možnosťami výstupu a množstvom variánt zjazdov. V smere od Julier Hospiz (smerom na sever) nastúpate 960 v.m., čas cca 3,5 hod (údaje z oficiálneho sprievodcu).
Piz Campanung 2826m. Štartuje sa na parkovisku pod Julier Hospizom smerom na Bivio. Výstup dolinou Val dAgnel (sever). Prevýšenie 630 v.m., čas cca 2,5 hod. Zo sedielka pod vrcholom je možné pokračovať hrebeňom vpravo až do výšky 3001m. Tzv. P 3001.
Po dramatickom snežení v posledných dňoch sa hneď deň po skončení sneženia spravilo krásne počasie. Podľa všetkej správnosti by sa deň po takom besnení živlov určite nemalo ísť na lyžiarsku túru a ak, tak len mierne svahy. A také sa dajú nájsť presne v oblasti Julierpassu. Už z auta vidím parkovisko asi s piatimi autami a stopu cik-cakujúcu nad parkoviskom hore. Prvé auto na parkovisku patrí horskému vodcovi. Toto som presne potreboval, pomyslím si. Vyrážam cca o jedenástej.
Čaká ma luxusná stopa vedúca terénom primeraného sklonu, max 30 stupňov. Na Piz Surgondu vychádzam v pohode, ani som si nepomyslel, že po tom snežení to bude také ľahké. Keďže také pekné dni zásadne končím až večer, ešte pridávam výšľap na trochu nižší, krásny skialpový kopček Piz Compagnung. Tu už šliapem stopu svahom zase nepresahujúcim 35 stupňov sklonu. Všade masy nového snehu. Rovnako ako aj minulý rok sa na tomto mieste zachytilo najviac a najkvalitnejšieho prachu. Slnko sem moc nesvieti.
Moja stopa ešte presvedčila aj ďalších skialpinistov, a tak mám na vrchole opäť spoločnosť. Na Julierpasse sa dá krásne a bezpečne zabaviť aj deň po veľkom snežení. Samozrejme dôležitú úlohu hrá aj fakt, ako nový sneh sadol, v tomto prípade sa prilepil výborne.
M.Bartoň
túra absolvovaná a nafotená 6.01.2014
Fotky Skialp Julierpass: Piz Surgonda 3196m. a Piz Campagnung 2826m.
Súvisiace články:
Diskusia
Podpor Vetroplacha
Top Články - za 30 dní
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (927x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (868x)
- Človečina, kl. V+, Zadný Popradský zub - Veľká Kôpka 2354m (792x)
- Koruna Turca (210km, +10981m): nonstop sólo (772x)
- Koruna Zeleného plesa podľa Jančiho Matavu (718x)
- Pobeh hrebeňmi nad Brnčalkou (710x)
- Lyžiarsky prechod pohoriami Slovenska (670x)
- 12 chát tatranských podľa Vetroplacha (659x)
- Ochutnávka druhého snehu na Martinských holiach (640x)
- Poludnica: zo Závažnej Poruby do Iľanova (635x)
Fórum
- Crna Gora turisticky: Vrsuta
12.12.2024 - príspevok k diskusii
Len tie zmijom kde nič - tu nič :-D - Mengusovský štít cestou popod sliepku s vajcom
15.11.2024 - príspevok k diskusii
Vetroplach chodí v Tatrách po stopách Jarabej, tu už naozaj nikto nič negarantuje!!! - Mengusovský štít cestou popod sliepku s vajcom
12.11.2024 - príspevok k diskusii
Mám rada túto tvoju sériu článkov, už ma namotivovali viackrát :-) Popod kvočku sme šli vlani a po daždi tá polica nebola veľmi príjemná. Pri zostupe... - Zalámaná a Bystrická dolina: farebná šotolina
11.11.2024 - príspevok k diskusii
A to nevieš, čo mám ešte v zásobe! - Zalámaná a Bystrická dolina: farebná šotolina
11.11.2024 - príspevok k diskusii
takto si predstavujem bicyklovanie v raji. mrazi z predstavy, hreje z nadsenia. farby cez oci priamo do mozgu namiesat ten zivy koktejl pre dusu. musi... - ŠUPka 2024
28.10.2024 - príspevok k diskusii
Viac fotiek na stiahnutie na Zonerame: https://eu.zonerama.com/Vetromag/Album/12345584 - Spomienka...
17.10.2024 - príspevok k diskusii
Miro sa zvykol občas u nás zastaviť a porozprávať o svojich nových túrach. Vždy s obrovským nadšením, radosťou rozprával svoje zážitky z túr – vtedy s...